Jumaat, 21 Oktober 2011

Derma Darah : Setitis Kasih, Sejuta Harapan


Darah..

Komponen super penting untuk kehidupan seorang manusia.

Terluka, kemalangan, kehilangan darah, membawa ancaman gugurnya nyawa dari jasad.


Derma Darah

Ulama sepakat bahawa menderma darah adalah suatu perbuatan mulia. Berpahala bagi yang ikhlas melakukannya.

Ulama-ulama mazhab , pada zaman mereka, masih belum mengenali erti menderma darah. Teknologi belum meresap ke zaman mereka.

Kebanyakan fatwa terbaru datangnya dari ulama kontemporer seperti Syeikh Yusuf Qardhawi.

Ulama asal Mesir yang kini menetap di Qatar ini malah menyatakan bahwa derma darah adalah bentuk sedekah yang paling utama di zaman sekarang ini.
Sebab menjadi derma darah dalam konteks ini bukan sekedar membantu, tetapi sudah sampai taraf menyelematkan nyawa seseorang. Jadi nilainya sangat tinggi di sisi Allah. Bahkan menyelamatkan nyawa manusia yang seharusnya mati tidak tertolong, tapi dengan berkat derma darah ini mengakibatkan bisa terus berlangsungnya kehidupan seseorang, digambarkan seperti memberikan kehidupan kepada semua manusia.
Sebagaimana firmanAllah SWT:
ومن أحياها فكأنما أحيا الناس جميعًا
Dan barangsiapa yang memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia semuanya. (QS. AL-Maidah: 32).
Di dalam hadits shahih Rasulullah SAW bersabda:
من فرج عن مسلم كربة من كرب الدنيا فرج الله عنه كربة من كرب يوم القيامة
Siapa yang membebaskan seorang muslim dari bebannya di dunia, maka Allah akan membebaskannya dari bebannya di hari kiamat. (HR Bukhari dan Muslim)
Maka menurut beliau orang yang mendermakan darah akan mendapat pahala yang berlipat ganda bilangannya, sampai 700 kali lipat.


Siapa Penerima Darah?

Antaranya ialah:

1. Wanita yang tumpah darah ketika bersalin.

2. Pesakit talasemia.

3. Pesakit leukemia.

4. Pesakit haemofilia.

5. Individu yang mengalami masalah anemia.

6. Mangsa kebakaran.

7. Mangsa kemalangan yang banyak kehilangan darah.

8. Bayi yang perlu menjalani pertukaran darah.

9. Mangsa demam denggi.


Sebenarnya, darah kita membabitkan beberapa komponen dan darah yang didermakan ini akan diasingkan mengikut komponen berkenaan iaitu darah merah, plasma, platelet, plasma beku segar, cryoprecipitate, cryosupernatant, faktor VIII dan IX.

Semua komponen ini mempunyai kegunaan masing-masing yang diperlukan individu berlainan. Sel darah merah contohnya, digunakan untuk merawat pesakit talasemia, leukemia, orang yang kehilangan darah dan kekurangan darah (anemia).

Manakala plasma pula penting untuk merawat mangsa kebakaran dan kebanyakan kes kehilangan darah seperti ketika menjalani pembedahan. Walaupun ada teknologi moden yang boleh menghasilkan bahan yang menggantikan beberapa komponen darah, sumber darah asli masih diperlukan kebanyakan pesakit. Bagaimana pula dengan komponen lain?

Pusat Darah Negara menghantar plasma beku ke Makmal Serum Commonwealth di Melbourne, Australia. Plasma ini akan menjalani proses pemecahan bagi menghasilkan faktor VIII, immunoglobulin dan albumin 20 peratus yang digunakan bagi merawat pesakit haemofilia, iaitu masalah darah lambat beku. Jadi, tiada setitis pun darah anda akan terbuang sia-sia. Jadi, ambil peluang untuk menderma darah bagi menyelamatkan nyawa orang lain kerana giliran kita memerlukan darah mungkin tiba satu hari nanti.


Mahu Menjadi Penderma Darah?

Bagaimanapun, bukan semua orang layak menderma darah kerana anda perlu memiliki ciri seperti senarai di bawah iaitu:

1. Berumur 18 hingga 65 tahun.
2. Berat badan melebihi 45 kilogram.
3. Tahap hemoglobin sekurang-kurangnya 12.5 peratus.
4. Tidak menghidap penyakit kronik.
5. Tidak minum alkohol 24 jam sebelum menderma.
6. Tidak mengambil ubat antibiotik, kecuali dengan kebenaran doktor.
7. Tidur melebihi lima jam pada malam sebelum hari menderma.

Anda dilarang menderma darah buat sementara waktu jika:

1. Demam.
2. Berat badan kurang 45 kilogram.
3. Makan antibiotik yang tidak membenarkan mereka menderma darah.
4. Tidur kurang lima jam.
5. Minum minuman beralkohol kurang daripada 24 jam.
6. Menjalani pembedahan dalam tempoh enam bulan.
7. Mendapatkan rawatan gigi dalam tempoh 24 jam sebelum menderma.
8. Mendapat suntikan vaksinasi tiga minggu sebelum hari menderma.
9. Menindik telinga, menjalani akupuntur atau tatu dalam masa setahun.

Paling penting, jangan menderma darah jika anda:

1. Menghidap penyakit kelamin, Aids, tekanan darah tinggi, sakit jantung, diabetes, talasemia, haemofilia dan hepatitis B atau C, sawan, asma dan batuk kering.
2. Pernah atau masih mengadakan hubungan seks rambang dengan ramai pasangan.
3. Pernah melanggani pekerja seks (pelacur).
4. Pernah atau masih mengamalkan hubungan sejenis (homoseks) atau dengan kedua-dua jantina (biseksual).
5. Mengambil dadah secara suntikan.


Persoalan : Muslim Kepada Non-Muslim, Non Muslim kepada Muslim.Bolehkah?

Ada yang membangkitkan persoalan.

Bolehkah kita menderma darah kepada orang Non-Muslim.

BOLEH, berdasarkan dalil al-Quran: “Allah tidak melarang kalian untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang (kafir) yang tidak memerangi kalian kerana agama dan tidak mengusir kalian dari negeri-negeri kalian.” (Al-Mumtahanah:
Kondisi terbalik pula.

Bolehkah pula seorang Muslim menerima darah seorang non-Muslim, sedangkan pasti ada yang memakan benda haram seperti khinzir, arak dan sebagainya.

Jawapannya boleh. Islam tidak memberatkan, namun memudahkan.Padahal, keperluan nyawa lebih diutamakan jauh, daripada memikirkan sesuatu yang tidak pasti pucuk pangkalnya.TAKUT?!

Jahil akan hukum menderma darah?

Rasanya kebanyakan tidak.

Namun kenapa?

Ya.Kerna sebuah stigma TAKUT.

Darah itu berhantu.

Darah itu sinonim dengan Vampire.

Dan sebagainya.

Ada takut yang terbit kerana kekurangan nilai tertentu dalam diri. Di sinilah saya cuba menguji diri. Saya bayangkan yang di hadapan saya ada sekeping papan yang saya letakkan sebagai penghubung di antara dua meja. Dengan ketinggian 1 meter dari lantai, sanggupkah saya menyeberang dengan melintasi papan itu? Nyata sekali saya sanggup. Tiada risiko. Jika meja itu ditinggikan setinggi sebuah almari, apakah saya masih berani? Mungkin saya sedikit teragak-agak tetapi boleh mencuba jika jelas apa tujuannya. Ada upah? Barangkali…

Tetapi beranikah saya jika dua almari itu diganti dengan bangunan 3 tingkat?

Jawapan saya jelas… saya tidak berani, dan saya tidak perlu untuk mengatasi ketakutan saya kerana tiada keperluan di situ.

Bagaimana jika ada keperluan? Bagaimana kalau di tingkat 3 bangunan di seberang sana itu, anak saya sedang menjerit meminta tolong? Tingkat 1 dan dua sudah dijilat api. Satu-satunya cara untuk anak saya diselamatkan adalah dengan saya pergi mendapatkannya sendiri. Dengan melintasi papan itu. Pada kadar setinggi 3 tingkat. Sanggupkah saya? Saya sanggup. Mengapa tadi tidak sanggup, kini sanggup? Apa yang mendorong saya untuk berani? Keghairahan apa yang membara di dalam diri ini?Kerana satu.Itulah nilai KASIH SAYANG.


“Tidaklah sempurna iman sesiapa dari kalanganmu, sehingga dia mengasihi untuk saudaranya, apa yang ia kasih untuk dirinya sendiri” (Hadith Muslim)


Mereka Sudah..Anda Apa Lagi? ^^,

Tiada ulasan: