Isnin, 15 Februari 2010

Sebuah Episod "Aku Tidak Pedulisme"
Sunyi sepi sang blog, menunggu jemari menari..Kepasifan sepanjang 2 minggu terakhir di medan blog, ternyata berbeza di arena realiti.Saya sangat sibuk menguruskan babak-babak terakhir dalam menempoh hidup berjawatankan Yang Dipertua.Terkejar-kejar menguruskan hal yang masih belum selesai.Alhamdulillah, syukur pada Tuhan pada tangga I3 Februari 20Io, jawatan YDP telah diletakkan..

" Dengan lafaz Bismillahhirrahmannirrahim, saya selaku YDP PKPMI-Cawangan Bandung, membubarkan sesi kepimpinan kali ke 37"

bercampur hiba.Bangga lagi gembira..Lega kerana tanggungjawab yang super berat telah dilepaskan.Hiba kerana melihat perjuangan memartabatkan agama, bangsa dan negara selama setahun ini, telah tamat.Bangga dengan segenap AJK yang bertungkus-lumus menjayakan setiap program dan agenda.Gembira dengan pencapaian yang kami lakukan untuk merealisasikan matlamat kebajikan dan perpaduan antara para pelajar di Bandung.Syukur kepadaNya...


KecewaTetapi saya tidak mampu menyembunyikan perasaan kecewa saya dengan kehadiran ahli-ahli yang cukup tidak memberangsangkan.Bandung mempunyai keanggotaan seramai lebih kurang II00 orang pelajar.Malangnya sewaktu mesyuarat dimulakan pada jam 9 pagi baru sekitar 70 orang yang muncul di dewan Pusat Studi Bahasa Jepang, Fakultas Sastra Unpad.Jumlahnya bertambah perlahan-perlahan menjadi sekitar I40 orang yang hadir.Suatu jumlah yang relatif sedikit berbandingkan jumlah keseluruhan pelajar Malaysia di Bandung.Sungguh sabar Aiza Amirah, Hifa Farah dan kawan-kawan menunggu di meja pendaftaran.Seorang demi seorang menghadirkan diri.Cekal sekali melihat Aishah (Noi) mengabdikan masa tidurnya sepanjang malam, menyiapkan semua perkara melibatkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Noi dan anak buah memang terbaik ..Izzati ( Tety) pula bak murai tercongek ekor, menguruskan perjalanan mesyuarat yang julung kalinya diadakan di PSBJ. Menguruskan tempat, makanan dan sebagainya..Buat setiausaha yang cukup berdedikasi, Sakinah,

“Your job is so SUPERB.You do not work for me. May GOD bless you SIS..”

Arif selaku juruaudit,atau nama masyhurnya Pok Che, membanting tulang, berjalan kaki mengangkat LCD dan skrin putih , dari rumahnya ke tempat mesyuarat. Ada dalam 2.5 km jaraknya.Datang dan balik..Dan buat yang lain, bersengkang mata sampai ke pagi demi menjayakan sebuah Mesyuarat Agung Tahunan PKPMI-Cawangan Bandung.Semoga Tuhan merahmati anda sekalian..
Aku Tidak Pedulisme
Mereka di atas bekerja bukan dengan dibayar gaji.Bukan dijanjikan habuan pangkat atau nama. Mereka berkhidmat kerana mereka suka.Ketika yang lain enak dibuai mimpi, mereka masih bekerja dengan tekun dan dedikasi.Khidmat mereka bertunjangkan kepentingan semua, kemanfaatan bersama. Mereka gembira lagi bahagia melihat yang lain riang dan damai, hasil titik peluh mereka.Hidup mereka untuk memberi..Menjadi jiwa yang bermanfaat untuk agama, bangsa dan negara..Tetapi sayang seribu kali sayang..Saya tidak mengharap mereka ini diberi ganjaran tetapi bagi saya mereka wajar untuk dihargai.Tahniah buat mereka yang peduli dan masih punya hati.Bangun awal di pagi Sabtu, semata-mata untuk menghadiri sebuah mesyuarat.Mesyuarat yang berbicara tentang kepentingan semua.Saya kecewa dengan yang TIDAK HADIR..Di mana KEPEDULIAN anda-anda semua??Tolak ketepi yang sakit, jauh di Bandung dan punya masalah besar lagi berat.Saya bertanya bagi yang keluar enak ber'shopping' , tidur terbongkang di kamar, gila bermain Facebook atau permainan komputer di rumah..Malang sekali andainya itulah jawapan yang anda berikan..Sangat MALANG..


Erti Sebuah AGM

Mesyuarat Agung Tahunan atau Annual Grand Meeting (AGM), adalah sesuatu yang bermakna bagi mereka yang sedar.Di sini, peluang mereka bertanya. Semua tentang persatuan. Dari bab kewangan sehinggalah aktiviti-aktiviti persatuan.Sewaktu ini jugalah, pemilihan pemimpin yang baru akan diadakan..Pemimpin itu akan memainkan peranan dalam mencorakkan persatuan pelajar.Persatuan pelajar adalah sebuah "negara demokrasi yang bersaiz mini".Baik pemimpin yang naik, maka baik jugalah corak kepimpinan mendatang.Begitu juga sebaliknya.Dan disebabkan ini jugalah , setiap undi kita di sini ada NILAI PAHALA di sisi TUHAN..Sesetengah orang hanya tahu mengutuk dan mengeji, bercakap tanpa bertindak apabila melihat pemimpin atau persatuan dipalit kelemahan dan kesalahan.Sedangkan dia sendiri, ketika AGM, batang hidung entah ke mana.Sering pemimpin yang disalahkan, padahal dia sendiri tiada kontribusi untuk memilih dan berpartisipasi aktif.Betapa dangkal pemikiran sebegitu..Anjing menyalak bukit hanya sia-sia.Saya melemparkan pertanyaan kepada anda yang terkena sihir "Aku Tidak Pedulisme".Adakah anda sang "penyalak bukit" itu??Saya bukan...Kerana Agama..

Bagi yang Muslim, saudara seakidah saya.Saya tanyakan pada anda.


Sebagai Muslim, kita dituntut memenuhi undangan ke mana-mana majlis.


Hanya undangan berunsurkan maksiat kepada Allah sahaja, yang dilarang kita mendatanginya.


Cuba perhatikan adakah ada pada AGM itu pesta seks bebas sempena Valentine, hidangan arak di bawa ke meja, ataupun ada terselit gelekan-gelekan pesona penari dangdut sebagainya?


Beritahulah saya di mana terselitnya adegan sebegitu.


Undangan khas diberikan kepada setiap pelajar, siap lengkap tarikh dan tempat. Semaraknya ditambah lagi dengan SMS rasmi dari biro Informasi dan juga facebook dan entry di blog rasmi.


Sukar menggambarkan siapa yang tidak mengetahuinya.


Jawablah nanti di hadapan Yang Esa, betapa kecil sang hati, menghibakan perasaan tatkala undangan seseorang kita endahkan begitu sahaja..


Dan juga..


Menurut manual agung, Al-Quran, tolong menolong dalam kebaikan dan ketakwaan adalah sesuatu yang disuruh.


Lainlah kalau difahami AGM itu meuar-uarkan saling menolong di dalam dosa dan permusuhan, nescaya saya akan memahami.Adakah sebegitu??


Dan lagi..


Anda Muslim?


Pasti pernah mendengar, menghafal dan juga memahami erti surah terpendek di dalam Al-Quran bukan?


Surah Al-Asr...


AGM itu membuka ruang dan perbaikan sebaiknya.


Saya bertanya lagi..


" Di manakah tanggungjawab anda untuk berpesa-pesan dengan kebenaran dan kesabaran??"


"Adakah ayat sependek al-'Asr inipun sanggup anda jadikan kalimah retorik, mainan bibir semata?"Ruang sudah terbuka, cuma jangan disalahkan orang lain, jika tertunduk malu di hadapanNya nanti..

NasihatSaya hanya mampu menegur, kerana ini tanggugjawab saya sebagai seorang manusia hamba..


Sewaktu lahirnya kita, ada doktor dan bidan menyambut keluarnya kepala mungil dari celahan kangkang ibu, ayah pula mengerat tali pusat, dan ibu menyusukan makhluk kecil molek yang menangis kelaparan..


Jangan sesekali kita mendabik dada mengatakan " KUBUR SENDIRI-SENDIRI"..


Sendiri punya kubur bukan?Apa kata mandilah sendiri, kafankanlah sendiri, solatkanlah sendiri, dan berjalan kakilah ke lubang kubur sendiri...


Humbankanlah wajah dan badan ke dalam liang lahad, dan berdoalah agar ada anjing atau kucing melintas yang sudi 'mencemar duli' mengambuskan jenazah anda..


Selesai..


KUBUR SENDIRI bukan??


Ingatlah teman,


Kita makhluk sosial, saling bergantung sesama.


Tali dengan TUHAN itu penting, begitu juga..TALI SESAMA MANUSIA..


5 ulasan:

anasolehah_7 berkata...

Assalamualaikum,

Dulu waktu 'muda-muda' pernah cakap dekat kawan,
'Saya tidak mahu datang AGM, kitakan junior, nanti pasti kena hentam '

Kawan cakap,
"Kalau awak tidak mahu datang, tidak mengapa. Cuma saya mahu ingatkan awak, tugas dan tanggungjawab kita di sini bukan sekadar belajar tetapi memilih pemimpin waktu AGM. Saya tidak mahu masuk neraka kerana saya tidak datang AGM sedangkan ianya tanggungjawab saya"

Astaghfirullah,

Demi sebuah tanggungjawab. Wallahualam sekadar perkongsian.

Terima kasih buat teman yang mengingatkan saya tentangNya.

p/s: If I could click 'Like' for this article, I will do so.

Unknown berkata...

anasolehah_7~

Waalaikumussalam..

Terima kasih atas perkongsiannya..

Saya hanya menggambarkan perasaan dan pandangan seseorang yang berada di dalam keadaan tersebut..

Saya menghargai orang yang faham.Yang xfaham2 silala memahami..

Moga Tuhan bagi hidayah.Ameen

Dr.onCe berkata...

sebuah coretan y penuh bermakne..moge y membace dpt pengajaran n keinsafan..khusus wt diri sndiri..

Ina berkata...

AGM ~ kenangan bersemadi selamanya...

kita dah lakukan apa yang sepatutnya terserah pada mereka menentukan...

doakan kami pula! peace ;D

madziani berkata...

Salam,

benda ni jugak berlaku semasa AGM persiap hari tu. Sedih bila melihatkan bilangan yang hadir.