Selasa, 17 November 2009

Penawar Penat,Pengubat Lelah...
Dalam dunia yang penuh kesibukan,kelelahan pasti hinggap di tubuh sesiapa sahaja.


Menggerakkan tulang empat kerat dari pagi sampailah ke larut malam,semuanya mengandalkan tenaga.Waktu tidur cukup sedikit,sekadar penghilang penat seketika..


Ada sepotong hadis yang sangat wajar untuk kita hayati bersama dan ambillah teladan seadanya..


Terimalah..


..............................................................................................................


Diriwayatkan daripada Saidina Ali k.w katanya:


Saidatina Fatimah r.a mengeluh sambil mengilas tangannya.


Waktu itu beliau mendengar Nabi s.a.w mendapat seorang tawanan yang boleh dijadikan sebagai khadam.


Saidatina Fatimah r.a pergi menemui Nabi s.a.w namun beliau tidak menemui baginda, cuma berjumpa Saidatina Aisyah r.a dan menceritakan maksud kedatangannya.


Apabila Rasulullah s.a.w pulang, Saidatina Aisyah r.a terus menceritakan kepada baginda mengenai kedatangan Saidatina Fatimah r.a. Nabi s.a.w kemudiannya pergi menemui kami.


Waktu itu kami sedang berada di tempat tidur, kami bangkit untuk menemui baginda lalu baginda bersabda: Tetaplah di tempat kamu. Baginda seterusnya duduk di antara kami sehinggalah aku reda dari memarahinya kemudian baginda bersabda:


Inginkah kamu aku ajarkan sesuatu yang lebih baik dari permintaan kamu?


Apabila kamu berada di tempat tidur masing-masing, kamu hendaklah membaca *takbir (a) sebanyak tiga puluh empat kali, tasbih (b) sebanyak tiga puluh tiga kali dan tahmid (c) sebanyak tiga puluh tiga kali*.


Semuanya itu adalah terlebih baik dari seorang khadam.Hadis Rasulullah SAW: Dari Abu Hurairah r.a., dari Rasulullah SAW., sabdanya: “Siapa yang tasbih tiga puluh tiga kali, tahmid tiga puluh tiga kali, takbir tiga puluh tiga kali, jadi jumlahnya sembilan puluh sembilan kali, kemudian dicukupkannya seratus dengan membaca: “La ilaha illallahu wahdahu la syarikalahu lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai-in qadir. Maka diampuni Allah segala kesalahannya, walaupun sebanyak buih di lautan.” (Hadis riwayat Muslim).................................................................................................................Pengajarannya yang boleh diambil..


Sebelum tidur,bacalah Takbir 34x,Tasbih 33x, dan Tahmid 33x.Itu sunnah Nabi.Berpahala melakukannya..


Ulama bukan sekadar melihat dari rangka tekstual,ulama pandangan mereka tajam,tembus ke hadapan.Sinar makrifah mereka melebihi orang biasa..


Kenapa diumpamakan lebih daripada seorang khadam?


Adakah itu sekadar fadilat?


Ulama menakrifkan bahawa orang yang betul-betul mengamalkan amalan Sunnah ini bukan sekadar mendapat pahala dek kerana ini Sunnah Rasulullah,tetapi juga zikir ini mampu memberi tenaga luarbiasa bagi pengamalnya...


Fatimah tersangat penat dengan menguruskan hal keluarga.Lantas meminta bantuan seorang khadam dari Rasulullah...


Zikir ini lebih baik dari punya seorang khadam,kata Rasul..


Wallahualam..


Sekadar tonik ringkas,bingkisan Rasulullah pengubat lelah anakanda Fatimah.Semoga kita mampu mencontohinya ;-)

Tiada ulasan: