Ahad, 13 Disember 2009

Tatkala Inai Masih Pekat Di Jemari..


Sesungguhnya maut itu datang tanpa memberi petanda dan mengenal erti masa..


Sesiapapun,muda atau sudah berkerut seribu,kematian adalah sesuatu yang pasti..

Begitulah lumrah hidup..

Sangat sukar untuk ditelan..
Mata memandang sudah terasa berat bebannya,apatah lagi bagi diri yang betul-betul memikulnya..TEH Affifah Shahirah Abd Hamid tidak dapat menahan sebak ketika menziarahi jenazah suaminya, Mohd Ariff Ab Kadir yang maut bersama tiga lagi dalam kemalangan di Kangar tengah hari semalam, selepas pulang dari majlis akad nikah di rumahnya, di Alor Setar. Beliau sempat bersalaman dengan suaminya dan menerima kucupan pada dahinya pada majlis membatalkan wuduk selepas pernikahan pada jam 10 pagi sebelum kemalangan padajam 1.05 minit tengah hari.


MOHD Ariff dan isteri pada majlis akad nikah mereka, semalam.

Semoga Allah memberi kekuatan dan kesabaran kepada Teh Afifah dan keluarga..

Bagi kita yang masih berjalan elok di atas muka bumi ini,ingatlah bahawa kita juga adalah bakal mengiringi.Cuma detik setiap individu adalah milik mutlak Tuhan.Tiada yang lain mengetahuinya..

Kita tidak mampu merencanakan detik kematian kita,tetapi apa yang mampu kita lakukan adalah kita berupaya merencanakan, bagaimanakah nanti keadaan pilihan kita sewaktu malakul maut datang mengundang pergi..

Sama ada datangnya bersambut iman di dada,ataupun sebukit dosa dan maksiat yang menunggu siksa.Ini pilihan kita...

Wahai teman-teman,perhatikanlah setiap langkah kita dalam kehidupan,helaan nafas sayup,adakah setiap satunya membawa kita mengenal erti penciptaan diri kita..

Siap siagalah wahai semua bakal penghuni kubur!!

Untuk Ariff dan saudara yang telah pergi terlebih dahulu,moga selamatlah kamu di sana.Insyaallah kami semua bakal mengekori..

Innalillahi waiinna ilaihi rojiun....


2 ulasan:

duha berkata...

innalillahi wa inna ilaihi rajiun..

"ya Allah, jadikanlah akhir umurku yang terbaik, dan akhir amalku yang terbaik, dan jadikanlah hari terbaikku adalah hari pertemuan denganMu"

amiin~

Ahmad Zulfahmi berkata...

duha-
Ameen ukhti